“Mijn schilderij is de getuige van mijn bestaan, de seismograaf van mijn emoties”

Damien is een Brusselse schilder, geboren in Moeskroen in 1961. Hij volgde een artistieke opleiding in ST. Luc in Doornik en vervolgens in de ERG in Brussel. Hij nam deel aan verschillende solo-tentoonstellingen sinds 1986, verspreid over België. De afgelopen vier heeft hij gewerkt aan zijn

Vrije Figuren

Ze zijn een set van karakters die op een op een bijna onbewuste, instinctieve manier verschijnen. De kunstenaar heeft er plezier in met de vele karakters te schuiven en ensceneert ze op tegelijkertijd veel verschillende manieren. Hij laat ze op verschillende dragers reizen in zijn universum.

Soms individueel, soms als puzzelstukjes naast elkaar, onthullen de gezichten zich en wenken ze ons. Het is aan ieder van ons, de kijker en bezoeker, om te kiezen waarmee hij of zij zich verwant kan voelen, om er zich eventueel mee te identificeren.

Het werk van Olivier Damien balanceert technisch gezien tussen tekenen en schilderen. Veel Bic-stroken, droge of vette potloden, penselen en acryl voor de directheid. De lijn, het instinctieve gebaar en de fysieke relatie met het materiaal zijn in zijn artistieke benadering essentieel. De tentoonstelling bevat een reeks schilderijen en tekeningen waarin herinnering en verbeelding worden vermengd.

website