Kunst is geen macht maar een troost.

Jean­-Pierre De Cuyper is een gedreven man. Creativiteit is voor hem het belangrijkste, hij schakelt moeiteloos over naar verschillende disciplines en met zijn toegeëigende technieken realiseert hij schilderijen naar de natuur, colla­ges en figuurachtige portretten. Hij is uitzonderlijk gevoelig voor de wereld om hem heen. Zijn werken zijn dan ook de uitdrukking van een ingewik­-keld geheel van ideeën, gestimuleerd door de waarne­ming en de ervaring. Inspiratie zoekt hij niet alleen in een persoonlijke ervaring of reactie, maar ook in het tijdperk, de plaats, de filosofie en de aard en activiteit van het leven rondom hem.

Jean­-Pierre De Cuyper vindt van zichzelf dat hij een ab­stract schilder is.

“Eigenlijk denk ik niet na”,

zegt hij

“ik schilder intuitief. Het penseel gaat als vanzelf naar het doek, de kleuren komen vanzelf en heel natuurlijk. Mijn palet en mijn doek zijn één.”


Hij gebruikt niet zoveel kleuren, maar hij weet ze te schikken en plots lijken het er veel meer. Schilderen is de schepping van iets nieuws, van iets wat voorheen totaal onbestaande was. Het is enerzijds de handeling en anderzijds het resultaat van een ingeboren creativiteit. Abstract? Figuratief? Naïef?
“Helemaal niet”, zegt Jean­Pierre De Cuyper. “En als U het aldus wil inpakken? Mij goed. Voor mij is het een spel, ik ben een speler die zich niet altijd aan de regels houdt, maar voor mij is het belangrijkste om een goed schilderij te maken.”

  • Geboren in 1964 in Duffel.
  • Beginnen schilderen door Paul Delvaux.
  • Vanaf 1991 volgt hij les in het ‘Vrij atelier voor beeldend kunsten’ in Strombeek­-Bever
  • Vanaf 1993 volgt hij les aan de Portaelschool, nadien aan Sint­Lucas in Brussel en de Academie in Mechelen
  • Veel tentoonstellingen en internationale kunstsalons en in Leuven in het M­Museum: Human inventions in Nature.
  • Won o.a. de Felix De Boeckprijs en de Maurits Naessensprijs


instagram